Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο βιβλία έχει εκδώσει η Κούβα

Η Κούβα (μέχρι το 2017) έχει εκδώσει 1 δισεκατομμύριο 107 εκατομμύρια (1.107.000.000) βιβλία από τον θρίαμβο της Επανάστασής της το 1959 , με μέση τιμή 10 κουβανέζικα πέσος (50 σεντς).


 Ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Βιβλίου (ICL), Χουάν Ροντρίγκες, διευκρίνισε ότι οι εκδόσεις καλύπτουν «ανόμοια θέματα» και δήλωσε ότι η κουβανική έκθεση βιβλίου είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 1959, η εκκολαπτόμενη επαναστατική κυβέρνηση ίδρυσε το Εθνικό Τυπογραφείο της Κούβας, το οποίο δημοσίευσε τα εγχειρίδια για τη μαζική εκστρατεία αλφαβητισμού το 1961 και του οποίου το πρώτο κείμενο ήταν ο Δον Κιχώτης, με εικονογραφήσεις των Γκουστάβο Ντορέ και Πάμπλο Πικάσο.

Η Κούβα προσπάθησε να φέρει τον πολιτισμό στον λαό, ο οποίος έλαβε ποιοτικά βιβλία και λογοτεχνία, με την επιμέλεια των σημαντικότερων διανοουμένων της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα Alejo Carpentier, πρώτου διευθυντή του Εθνικού Τυπογραφείου.

Την ίδια περίοδο στην καπιταλιστική Ελλάδα ο αριθμός των βιβλίων φτάνει μόλις τις 380.000 (2017) (πηγή πληροφορίας : Εθνική Βιβλιοθήκη από Lifo.gr )



Πηγή : Cubadebate.cu

Επιστρέφει το φεστιβάλ ισπανόφωνου κινηματογράφου Αθήνας Fecha 27 Μαΐου με 5 Ιουνίου


Από την Κούβα θα συμμετέχει η ταινία Άγρια Γυναίκα / La Mujer Salvaje του 2023 

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 23:15 στον θερινό κινηματογράφο Ελληνίς Cinemax 
(Λεωφόρος Κηφισίας 29 Μέτρο Αμπελόκηποι)

Και το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 23:00 στον θερινό κινηματογράφο Αελλώ Cinemax 
(Πατησίων 140)

Σε μια φτωχογειτονιά της Αβάνας, μια γυναίκα επιβιώνει από έναν αιματηρό καυγά μεταξύ του συζύγου της και του εραστή της. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει τον γιο της από το σκάνδαλο, αποφασίζει να το σκάσει μαζί του, αλλά ένα βίντεο με το περιστατικό έχει ήδη γίνει viral.

ΑΓΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ / LA MUJER SALVAJE
Alán González, Κούβα, 2023, 93’




Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FeCHA (@fecha_gr)