«Η παρουσία εκεί πυρηνικού υποβρυχίου αυτή τη στιγμή μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο στρατιωτικός λόγος του γεγονότος σε αυτή την ειρηνική περιοχή , σε ποιον στόχο στρέφεται και ποιον στρατηγικό σκοπό επιδιώκει», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, που υπογράφηκε στην Αβάνα τον Ιανουάριο του 2014 από τα 33 έθνη της περιοχής.
Το MINREX χαρακτήρισε την ενέργεια ως απειλή για την κυριαρχία και τα συμφέροντα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει περισσότερα από 70 στρατιωτικά αρχηγεία με διάφορους βαθμούς μονιμότητας. «Οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές της έχουν κάνει δημόσια αναφορά τον τελευταίο καιρό στην πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να εξασφαλίσουν τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για τους φυσικούς πόρους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», αναφέρει το υπουργείο.
Σύμφωνα με ειδικούς, η σφετερισμένη ζώνη στην ανατολική Κούβα στερείται στρατηγικής αξίας για τη αμερικανική δύναμη. Η μονιμότητα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων ανταποκρίνεται στον πολιτικό σκοπό της προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κούβας.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση έχει καταλάβει αυτήν την περιοχή των 117 τετραγωνικών χιλιομέτρων για 121 χρόνια, ενάντια στη θέληση του κουβανικού λαού και ως αποικιακό κατάλοιπο της παράνομης στρατιωτικής κατοχής της χώρας μας που ξεκίνησε το 1898.
Πηγή : razonesdecuba.cu