Photo: Pixabay eli007 |
Μια ομάδα ερευνητών της Ιαπωνίας καθοδηγούμενοι από τον Miyuki Kaneko στο πανεπιστήμιο Keio χρησιμοποίησε δεδομένα από το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell, που χρησιμοποιείται από το Αστεροσκοπείο της Ανατολικής Ασίας (East Asian Observatory), όπως και από το τηλεσκόπιο Nobeyama 45-m Radio του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας (National Astronomical Observatory of Japan) για να αναγνωρίσει ένα ασυνήθιστο σύννεφο αερίων περίπου 27.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Τοξότη. Το κυρτό σχήμα-«γυρίνου» του νέφους υποδηλώνει ότι αυτό τεντώνεται καθώς περιφέρεται γύρω από ένα τεράστιο συμπαγές αντικείμενο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως στο επίκεντρο της τροχιάς του «Γυρίνου» δεν παρατηρούνται φωτεινά αντικείμενα που να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να τον συγκρατούν μέσω της βαρύτητας. Έτσι ο καλύτερος υποψήφιος γι’ αυτό το τεράστιο συμπαγές αόρατο αντικείμενο είναι μια μαύρη τρύπα.
Επειδή οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν φως, ο μόνος τρόπος να τις ανιχνεύσουμε είναι μέσω της αλληλεπίδρασής τους με άλλα αντικείμενα. Αυτό περιορίζει τους αστρονόμους στο σκοτάδι της άγνοιας σχετικά με το πόσες μαύρες τρύπες και με τι εύρος μάζας μπορεί να κρύβονται μέσα σε έναν γαλαξία.
Τώρα η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) για να αναζητήσει στοιχειώδη σημάδια μιας μαύρης τρύπας ή κάποιου άλλου αντικειμένου στο βαρυτικό κέντρο της τροχιάς του «Γυρίνου».
Πηγή: ScienceDaily