Ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, που μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε την καταδίκη της χώρας του στον άδικο βάρβαρο υπερεξηντάχρονο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, καταδίκη που στηρίζεται σχεδόν ομόφωνα εδώ και 30 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά παρ' όλα αυτά οι αμερικανικές κυβερνήσεις αρνούνται να άρουν. Αναφέρθηκε ακόμα στην αντίφαση του καπιταλισμού, που «παρότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες, ο κόσμος δεν ήταν πότε τόσο άνισος όσο σήμερα και η ανισότητα τόσο βαθιά» και επισήμανε: «828 εκατομμύρια άνθρωποι, το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από πείνα και σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά από συνεχή έλλειψη τροφής, την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού. Η ανεργία θα επηρεάσει 207 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022, 21 εκατομμύρια περισσότερο από το 2019. Εν μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, 773 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν.
Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της πανδημίας COVID-19. Τα εμβόλια για την καταπολέμησή του δεν είναι προσβάσιμα σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Το 2021, οι υπερεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν 84,5 δισ. δολάρια. Το εξωτερικό χρέος έχει πληρωθεί πολλές φορές, αλλά πολλαπλασιάζεται. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται ιλιγγιωδώς και για πρώτη φορά ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι η ανθρωπότητα συνεχίζει να απειλείται από την ύπαρξη σχεδόν 13.000 πυρηνικών όπλων. Υποστηρίζουμε την καθολικότητα της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων».
Προειδοποιώντας τις χώρες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τον κώδωνα κινδύνου της επικείμενης κλιματικής καταστροφής, προέτρεψε «να αναλάβουν δράση χωρίς καθυστέρηση. Η φιλοσοφία του πολέμου και της λεηλασίας και το παράλογο πρότυπο παραγωγής του καπιταλισμού οδηγεί στην καταστροφή», υπογράμμισε.
Ακόμα σημείωσε ότι «η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, δημοκρατικής, ευημερούσας και βιώσιμης σοσιαλιστικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Νικήσαμε τον Covid-19 με δικούς μας πόρους, τα δικά μας εμβόλια και τη δύναμη του συστήματος δημόσιας Υγείας και της επιστήμης μας. Μπορέσαμε να συνεργαστούμε στέλνοντας 58 αποστολές των Διεθνών ιατρικών Ταξιαρχιών, τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, σε 42 χώρες και εδάφη. (...) Συνεχίζουμε να τελειοποιούμε το νομικό μας σύστημα, το σοσιαλιστικό κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, για να διασφαλίσουμε την πλήρη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλους τους Κουβανούς άνδρες και γυναίκες και να εμπλουτίσουμε το σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης που έχουν απολαύσει πολλές γενιές. Στις 25 Σεπτέμβρη, μετά από ευρεία διαδικασία λαϊκής συμμετοχής και διαβούλευσης, θα διεξαχθεί το νομοθετικό δημοψήφισμα για τον νέο και χωρίς αποκλεισμούς Κώδικα για τις Οικογένειες. Θα είναι μια άσκηση γνήσιας άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής εξουσίας του κουβανικού λαού».
Κατέληξε πως η Κούβα θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις απόπειρες ηγεμονισμού και κυριαρχίας, στις μονομερείς κυρώσεις και τους αποκλεισμούς, στην επιβολή ενός μοντέλου στον κόσμο.
Πηγή : Ριζοσπάστης